Some of my Friends are Killers / Někteří moji přátelé jsou vrazi

Někteří moji přátelé jsou vrazi


Hd Video 38 min.

Nahrával jsem šest přátel při hraní vojenské simulace ARMA 2. Pro nahrávání jsem vytvořil tři různé scénáře, které vycházejí z mé představy bitvy, každá nahrávka končí smrtí přítele. Reakce na hru jsem zaznamenával na diktafon.

Při nahráváni jsme vycházeli z několika pravidel: Nezaujatě popisuj všechno, co vidíš, děláš, co se děje kolem tebe. Hraj jako bys byl voják. Snaž se přežít co nejdéle.


Zvukové nahrávky tvoří abstraktní příběhy v neurčitém čase a místě, které je dané iluzivní zvukovou krajinou. Hra je zbavená svojí vizuality a interaktivity, zbývá jenom vyprávění.


Instalace v místnosti 036 na AVU v Praze

Some of my Friends are Killers


Hd Video 38 min.

There are six different takes of my friends, which were playing military simulation Arma 2 during the recording. I have made three different scenarios for the recording, these are derived from my idea of battle. Each take ends by death of one friend.

We were following few rules during the recording: Unbiasedly describe everything you see, what you do, and what‘s happening around you. Play as if you were a soldier. Try to survive as long as possible.


Each recording forms abstract narrative in uncertain time and space, which is fabricated by illusory soundscape. The game is made free of its visuality and interactivity, only the narrative remains.


Instalation at the lecture hall of Academy of Fine Arts, during semestral exams